HAT-17-01-2017-00508

A sikeres Határtalanul pályázat (HAT-17- 01-2017- 00508), Erdély: A három nemzet útján, köszönhetően iskolánk 7. évfolyamos diákjai szeptember 16-21 között  Erdélybe utazhattak.

Az utazás során ellátogattak többek között Dévára, Gyulafehérvárra, ahol a Szent Mihály Székesegyházban megkoszorúzták Hunyadi síremlékét, Nagyszebenbe, Torockóra, Vajdahunyadra. Megnézték Marosillyén Bethlen szülőházát, Farkaslakán Tamási Áron sírja előtt is megálltak, Szejkefürdőn Orbán Balázs síremlékéhez látogattak el, ahol a koszorúzás után a Székely himnuszt énekelték el. Székelykeresztúron testvériskolánkat is megnézték, majd a látogatás során a fiúk barátságos focimeccsen, a lányok pedig kézilabda mérkőzésen vettek részt.

Ezek után elsétáltak a Gyárfás kúria udvarába, ahol is Petőfi körtefájánál emlékeztek költőnkre. A koszorú elhelyezése után, közösen énekelték el a Székely himnuszt. A kirándulásból nem maradt ki a Tordai-hasadékban tett kirándulás és a Tordai sóbánya meglátogatása sem. Az 5 napos kirándulás utolsó állomása Nagyszalontán, Arany János szülőházának megtekintése volt.

Diákjaink fáradtan de élményekkel telve értek haza.

Iskolánkban megrendeztük a Határtalanul témanapot is. Ennek keretében megosztották diákjaink, iskolánk tanulóival, tanáraival a kirándulás során megszerzett tudásukat.  A témanapot a kirándulás összefoglaló videójának megtekintésével kezdtük.  Ezután csoportos foglalkozások keretében ismertették az erdélyi jelképeket, a székelykapuk felépítését, a kopjafákat, valamint a viseleteket is.